Osobe s invaliditetom

Uklanjanjem barijera u kretanju i razgledavanju postava cijela Kuća Velebita općenito je prilagođena osobama s invaliditetom – slijepima i slabovidnima, osobama oštećenog sluha i gluhima te osobama smanjene pokretljivosti.

Postav namijenjen slijepim osobama organiziran je po tematskim cjelinama tako da su na točno definiranoj liniji kretanja postavljeni eksponati popraćeni legendom na Brailleovu pismu. Za što lakše kretanje kroz postav tu je i taktilna crta kretanja koja ima oznake za zaustavljanje kod svakog eksponata. Na svakom katu nalazi se gravirani tlocrt etaže koji služi kao vodič za kretanje.

Neki od eksponata koje možete opipati su velebitske stijene – izvorni eksponati, modeli živog svijeta kamenjara i točila (dinarskog voluhara, velebitsku guštericu….), modeli uvećane podzemne faune, „krzno“ tri velike velebitske zvijeri, i drugo. Osim dodirom Kuću Velebita možete doživjeti i mirisima velebitskih travnjaka i šuma, a tu su i zvukovi koji nadopunjuju svaki pojedinu tematsku cjelinu.

Osobe smanjene pokretljivosti mogu se kretati kroz čitav postav na sve četiri etaže jer postoji lift, a i svi su eksponati lako dostupni.

Putem svjetlosnih signala odnosno vizualno-svjetlosnom najavom gluhe osobe dobit će određene obavijesti ili upozorenja.


Copyright © 2024. Kuća Velebita. Sva prava pridržana.

Dizajn i izrada Prospekt