Novosti

Kuća Velebita – radionica Istraživači Velebita – rano znanstveno (STEM) obrazovanje za zanimanja 21. stoljeća

08.stu.2019

Danas je u Krasnu u Kući Velebita održano obrazovno događanje za osnovnoškolce iz Krasna, Senja i Otočca pod nazivom Istraživači Velebita – rano znanstveno (STEM) obrazovanje za zanimanja 21. stoljeća. Organizator programa je Javna ustanova Nacionalni park Sjeverni Velebit, u suradnji s projektima PMF-Lumen (Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilište u Zagrebu), Znanstveno (STEM/STEaM) obrazovanje od rane dobi (Hrvatsko fizikalno društvo) i STEaM Lika (ZIR i SD Velebit).

Održane su 3 radionice, raspoređene po etažama Kuće Velebita. U prvoj radionici pod nazivom Mali fizičari: od tajni svemira do uzbudljivih otkrića na Velebitu (izvođač fizičar Dalibor Paar, PMF Zagreb) djeca su se upoznala sa nevidljivim silama koje oblikuju svijet u kojemu živimo. Drugom radionicom Istražimo tajni život stijena: što nam stijene govore o dalekoj prošlosti Velebita i planeta Zemlje? (izvođači geolog Damir Lacković, HPM Zagreb i geologinja Nacionalnog parka Dubravka Kljajo) učenici su saznali koje stijene grade Velebit i kako su nastale, te kako je nastao prepoznatljivi velebitski krš. Na kraju, spuštanjem na dno Lukine jame djeca su u završnoj radionici Mala radionica bioinformatike: špiljske životinje (izvođači Emina Horvat Velić i Bruno Srezović Bijelić, studenti PMF-a Zagreb) istražila osobitosti podzemnih životinja, te uz pomoć micro-bit uređaja ušli u svijet genetike.

Između radionica učenici su pod vodstvom edukatora obišli postav Kuće Velebita, te pobliže upoznali prirodne i kulturne posebnosti Sjevernog Velebita.


Copyright © 2023. Kuća Velebita. Sva prava pridržana.

Dizajn i izrada Prospekt