Općenito o Kući Velebita


Postav Kuće Velebita proteže se na četiri etaže i obuhvaća nekoliko tematskih cjelina koje se međusobno isprepliću i prožimaju kako bi vam se što bolje pokazalo bogatstvo Velebita, njegova raznolikost te kulturna i prirodna vrijednost. 

U središtu priče je čovjek i njegov direktan i indirektan utjecaj na prirodu i prirodne vrijednosti. U prošlosti su stanovnici Velebita živjeli nomadskim načinom života, krčili su šumu, napasali stoku, gradili kamene nastambe – pastirske stanove i suhozide te na taj način stvarali nova staništa – travnjake, lokve i drugo, te utjecali na brojnost vrsta biljnog i životinjskog svijeta.

 U Kući Velebita upoznat ćete se sa nemalim dijelom te raznolikosti – raznim kukcima i pticama, velikim zvijerima, endemičnim biljnim vrstama prilagođenima ekstremnim životnim uvjetima… No vrijednost ove planine nije samo u brojnosti biljnih, životinjskih i gljivljih vrsta već i u njezinoj krajobraznoj raznolikosti. Razlog tome su mnogobrojni površinski krški oblici – ponikve, grede, kukovi, škrape… samo su neki od njih. No priču kako su oni nastali pročitajte u našoj Kući Velebita! 

No ono što je najvrijednije nalazi se zapravo u podzemlju i većini je posjetitelja nedostupno. To su naše duboke jame u kojima obitava čitav jedan posebni svijet specifične faune koja se morala prilagoditi životu u konstantnom mraku. I opet je čovjek taj kojeg je to podzemlje konstantno intrigiralo pa je počeo detaljnije istraživati mračni svijet koji nas još uvijek fascinira i iznenađuje ponekom novootkrivenom životinjskom vrstom. 

Na trenutak postanite speleolog i zajedno s nama istražite „Lukini jamu“ u Kući Velebita.

A u Kući Velebita stanuju i Planinci!


Galerija slika

Proces izgradnje Kuće Velebita 


Pogledajte video procesa izgradnje Kuće Velebita. Projekt je dugo planiran i iščekivan te je uloženo mnogo truda u uređenje i opremanje centra audiovizualnim, elektroničkim i drugim sadržajem kako bi našim posjetiteljima omogućili jedinstven doživljaj.
Marketing plan Kuće Velebita - Promotivna strategija Centra za posjetitelje Krasno - JUNPSV


Copyright © 2021. Kuća Velebita. Sva prava pridržana.

Dizajn i izrada Prospekt