Novosti

Speleološka ekspedicija „Sjeverni Velebit 2016."

11.kol.2016

Speleološka ekspedicija „Sjeverni Velebit 2016." održana je od 23.7.2016. do 7.8.2016. u suradnji Speleološkog odsjeka PDS Velebit i Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Ciljevi ekspedicije bili su speleološka i znanstvena istraživanja na vrlo zahtjevnom području Sjevernog Velebita s ciljem pronalaska novih dubokih jama i nastavka napredovanja u do sada poznatima.

Kao poseban cilj istraživanja predviđeno je istraživanje u Slovačkoj jami u Rožanskim kukovima, koja je s dubinom 1320 m druga u Hrvatskoj. U petoj po redu ekspediciji u tu jamu, istraživalo se u vrlo zahtjevnoj vertikali „Žumpa“ koja je produbljena do oko 900 m dubine. Uz speleološka, u Slovačkoj jami rađena su biospelološka, fizikalno-kemijska i hidrogeološka istraživanja. Osim Slovačke jame istraženo je 18 novih speleoloških objekata, ukupne duljine oko 450 m. Također je pronađen je niz novih jama koje će biti istraživane tijekom idućih ekspedicija.

Na ekspediciji je pod vodstvom Marijana Sutlovića sudjelovalo 60 speleologa iz desetak speleoloških udruga iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Grčke i Makedonije uz podršku Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza i Zagrebačkog speleološkog saveza.

Rezultati ekspedicije potvrđuju daljnje perspektive istraživanja dubokih jama kao izuzetnih prirodnih pojava na svjetskoj razini.


Copyright © 2021. Kuća Velebita. Sva prava pridržana.

Dizajn i izrada Prospekt